środa, 20 kwietnia 2011

Ciasto Marchewkowe


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 ubite szklanki marchwi startej na tarce o średnich oczkach 
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 125 g masła ( pół kostki )

    Ubić pianę z białek ( najlepiej w wysokim naczyniu ),podczas ubijania, dodając cukier i pojedynczo żółtka. Dodać marchew, mąkę oraz olej i dobrze wymieszać z resztą składników 
    Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po przestudzeniu polać polewą czekoladową. Rozpuścić czekolady. Polać ciasto.
    Życzę Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz